Jornada a Girona sobre el Vincle Afectiu

El passat 10 d’abril de 2016 es  va celebrar a l’Ateneu Auditori de Banyoles la IV Jornada de l’Associació de famílies acollidores de la província de Girona (AFAG), amb el títol “El Vincle Afectiu”.

Algunes famílies, membres de la Junta Directiva de AFATAR, hi vam assistir.

La Jornada es va obrir amb la intervenció del Alcalde de Banyoles, de la  Consellera de Treball, Afers Socials i Família, Sra. Montserrat Bassa , de la nova Directora de l’ICAA, Sra. Agnés Russinyol, i de la presidenta de l’AFAG, Sra. Rosa Comamala.

L’acte central va ser la ponència “Famílies que ajuden a famílies” impartida per la Dra. Marta Sadurní, Directora del Laboratori del Vincle de la Universitat de Girona.

En la primera part, la ponent exposà la Teoria del Vincle Afectiu, també dita de l’Aferrament o de l’Afecció , del Apego, en castellà i de l’Attachment en anglès.

Aquesta teoria,  proposada per primera vegada per per John Bowlby, psiquiatra i psicoanalista anglès, a partir de la seva experiència amb nens amb dificultats adaptatives i amb nens hospitalitzats,  manté la importància que, per la salut mental, te la vivència de l’infant amb la mare o figura materna.

El vincle afectiu es una necessitat primordial que es manté al llarg de tota la vida. La necessitat de que algú tingui cura de nosaltres. Els infants troben en el vincle afectiu un mecanisme de regulació de les seves emocions ( save heaven, cel protector, amor incondicional.

Bebé, Madre, Beso, Kiss, Familia, Madre Y Niño, Afecto

El vincle afectiu es una necessitat biològica adaptativa que permet la supervivència.  Diversos experiments per part de reconeguts etòlegs descriuen mecanismes d’aferrament que es donen entre les cries i les mares en diferents espècies animals.

La Dra Sadurni va mostrar uns vídeos corresponents a experiments fets amb ànecs i amb micos que il·lustraven aquesta tendència innata de l’aferrament. En el cas dels micos es demostrà la importància del contacte càlid i agradable per damunt de l’alimentació.

En els humans l’alletament matern permet aquest contacte i la conseqüent sensació de calor i de protecció.

A continuació, la ponent va donar una relació de conductes d’aferrament pròpies dels bebès  per tal d’aconseguir que l’altre s’apropi (plor, somriure, aixecar els braços) fins que l’infant interioritza la figura d’aferrament i no necessita de la seva la presencia física immediata. En nens més grans el vincle afectiu s’activa quan hi ha una necessitat emocional. D’aquesta manera, es va construint un vincle afectiu segur.

Quan hi han canvis en la figura materna es construeix un vincle afectiu de base insegura. El vincle insegur no implica necessàriament un trastorn mental, però si una vulnerabilitat davant dels estressos de la vida.

Després va  descriure las fases durant les quals es va construint el vincle afectiu en els infants:

  • els nadons menors de tres mesos no discriminen al cuidador. S’estableix un vincle de la mare cap al fill, però no a la inversa.
  • entre els 3 i 7 mesos el nadó comença a discriminar. Es desorienta quan canvia de braços, però es reorienta ràpidament.
  • als 7 mesos manifesta la por al estrany. Comença l’aferrament pròpiament dit.
  • a partir dels 3 anys, l’aferrament, el vincle afectiu irreversible està constituït.

Finalment i en relació a la Teoria del Vincle Afectiu , la ponent va descriure la reacció de intensa aflicció  de l’infant davant de  la separació o a la pèrdua de la figura materna. Aquesta reacció passa per les fases de protesta, desesperança i des-aferrament.

Per il.lustrar el procés de dol per la pèrdua de la figura materna, la ponent, va projectar seqüencies de la pel.lícula «Mother of mine» (La mare que em pertany) de Klaus Haro (2005). Durant la II Guerra Mundial, nens finlandesos van ser deportats temporalment a Suecia per tal de protegir-los de
ls efectes del conflicte bèl·lic. Molts d’ells varen ser assignats a famílies d’acollida.

A continuació va projectar escenes de les pel.licules «Lady bird, lady bird» de Ken Loach (1994) i «9 vidas» de Rodrigo Garcia (2005) per il.lustrar el fet de que les mares negligents en la cura del seus fills, sovint han patit algun o diversos tipus de maltractament durant la seva infància, que condiciona negativament les seves aptituds  maternals.

 

La ponent va explicar que en el nombrosos casos clínics reals tractats en el Laboratori del Vincle, es poden veure aquestes situacions, però que no els va referir per tal de preservar l’anonimat de les persones implicades. Tot i amb això si que va llegir el fragment d’una carta d’una mare biològica  verídica de reconeixement  i d’agraïment al suport rebut per part d’una mare d’acollida, també verídica. «em va possar papallones en el cor».

Es en aquest punt on s’enten el títol de la ponència: «Famílies que ajuden a famílies». En aquest sentit, la ponent va recomanar el desenvolupament de Programes Parentals de Rehabilitació.

En el  col.loqui posterior hi van participar  La Directora de l’ICAA, Sra, Agnès Russinyol, La Sra, Marta Sadurní  i tècnics dels ICIFs  i l’EAIAs.

El públic assistent va poder adreçar  preguntes a la Taula relatives diferents aspectes de l’acolliment famíliar:

-la necessitat d’agilitzar els tràmits per tal de que els infants acollits estiguin degudament documentats.

-el nombre recomanable de canvis de família a que pot ser exposat un infant.

Aquesta pregunta va ser dirigida a la Dra. Sadurní, qui es va referir al patiment de l’infant, manifest o no,  que s’acumula en cada separació. En aquest sentit va insistir en la necessitat de mantenir els vincles quan els infants passen d’una família a una altra.

-les raons per les quals, d’acord amb l’Informe 2015 del Síndic de Greuges, a Catalunya hi han 100 infants de 0-6 anys que romanen en Centres i no en famílies d’acollida.

Aquesta pregunta anava dirigida a la Directora de l’ICAA, qui va respondre que, després de haver-ho consultat, les raons eren: pertànyer a grups de germans, malalties greus i l’elevat nombre de visites amb les famílies biològiques.

La Jornada es va acabar amb un dinar de germanor en el restaurant del càmping de Banyoles.

Un pensament sobre “Jornada a Girona sobre el Vincle Afectiu

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s